2013年8月23日星期五

結伴會英雄

今日快快食飽lunch,Johnson,Jackey,阿豪去位於灣仔茂羅街的動漫基地睇《一個英雄的誕生——馬榮成漫畫作品展》.





展覽位於二至四樓,二樓主要有一房間提供由開始至今的風雲及黒豹漫畫,如没事做大可坐足一日回味一番!!三樓就最多野睇,一入去已經俾歩驚雲大半胸像吸引.





再行便是馬S
ir的工作室,當中擺放不少真跡在枱面,還有今期(661)的草稿.





當然少不了令人再三回味的經典彩稿供人欣賞
,而我地四人一路睇一路吹水,回想以前追書論劇,不亦樂乎!!



















除畫稿外亦有其他關於風雲的産品
,刀劍,figure(黎緊Hottoys出的12吋歩驚雲),睇返先記得當年自己都收藏不少,而四樓便是講述馬Sir的事跡.













後記
:始終馬Sir的「風雲」已陪伴我地二十四個年頭,所以知其封筆都難免有少少可惜,但著實近幾年風雲的劇情(由劍界開始)已漸走下坡,與其長拖下去,完結亦不失為好事,期待馬Sir風雲創作一個驚世結局!!

3 則留言:

  1. 最欣賞是天下早期的中華英雄,兩極及死戰。風雲一早應該完,死戰作為大結局是最prefect, 係馬sir拖到依家,唔買得先話封筆......

    其實他不是真正封筆,佢自己都話會畫短篇,再者後期風雲,佢都唔多出手了。
    [版主回覆08/27/2013 17:21:59]寫下短篇都好,話説而家港漫只餘下和仔本封神記係値得追

    回覆刪除
  2. 會搬新blog嗎? 會的話記得通知聲/發新貼
    我暫時在google blogger開左
    http://ajangus.blogspot.hk/
    [版主回覆09/19/2013 10:51:30]現正將資料不斷搬送去新blog,希望繼續支持!!
    http://angustoy.blogspot.hk/
    [AJ皇回覆09/18/2013 17:06:30]Yahooblog停運,angus還會繼續寫blog嗎?

    回覆刪除
  3. 我都有去, 原稿睇得好開心, 好興奮

    回覆刪除